5 Tips om burn out te voorkomen

5 Tips om burn out te voorkomen
1 december 2017 Inge
5 tips om burnout te voorkomen prikkelingen

Ik had mijn collega niet eens binnen horen komen. Vanaf zeven uur zat ik in mijn eentje in de kantoortuin naar mijn scherm te staren. Zoveel werk te doen, maar niets kwam uit mijn handen. Het was pas toen ze me aansprak, dat ik merkte dat ik aan het huilen was. Ik kon niets meer, het was op. Mijn collega belde mijn huisarts en ik kon direct langskomen. De diagnose was simpel; Burn out en niet zo’n beetje ook.

Wanneer kom jij jezelf tegen?

Als je gedreven bent om je werk zo goed mogelijk te doen, maar je vergeet jezelf in het proces, is de kans groot dat je op een gegeven moment jezelf tegen komt. En op zich is dat wel goed; zo leer je je grenzen kennen. En dan bedoel ik niet alleen wat je aankan, maar ook wat je wilt of juist niet. En vaak gaat het daar mis. Als je iets niet meer aankan, stopt het. Hout breekt als het niet meer kan buigen. Maar dan ben je meestal al vaak voorbij verschillende grenzen gegaan van wat je zou willen.

Wat wil ik nou eigenlijk?

Het is binnen niet ideale omstandigheden erg belangrijk om jezelf af te vragen “wat wil ik nou eigenlijk?” Het begin van een burn out is namelijk meestal een opbouw van kleine dingen die niet gaan zoals voor jou goed zou zijn. En al die kleine op zichzelf staande vervelende zaken kan je wel aan, tot het een onoverkomelijke berg is geworden. Daarom is het goed om regelmatig even stil te staan, de storm om je heen te laten razen en je af te vragen of alles nog wel goed gaat.

 

 

5 tips om een burn out in een vroeg stadium vóór te zijn

  1. Sta af en toe eens stil bij hoe je je voelt. Plan desnoods iedere week een momentje in je agenda om na te denken over hoe alles gaat. Voel hoe je lichaam hierop reageert. Vaak geeft je lichaam aan dat er iets niet helemaal ok zit. Misschien voel je een druk op je borst of knijpt je keel dicht als je aan bepaalde dingen denkt. Ga na waarom je dit gevoel krijgt en kijk of jijzelf makkelijk iets kunt doen om dit vervelende iets op te lossen.

 

  1. Burn out ontstaat vaak door teveel in je hoofd te zitten. Zoals ikzelf ook merkte, als je alleen maar in je hoofd zit, is het heel lastig om je lichaam te voelen. De balans lichaam en geest is zoek. Om je uit je hoofd te halen, is het belangrijk om met je lichaam aan de slag te gaan. Ga wandelen, tuinieren, knutselen, breien, of iets anders met je handen waarbij je niet hoeft na te denken.

 

  1. Haal jij adem met je borst of met je buik? Borst ademhaling is erg oppervlakkig. Je longen vullen zich niet maximaal met zuurstof en dit heeft effect op je denken. Als je geen raampje openzet in je bovenkamer, wordt het muf en stoffig. Je kan letterlijk niet helder meer denken. En het wordt negatief. Let wat meer op je ademhaling. Als je merkt dat deze oppervlakkig is, leg een hand op je onderbuik en adem bewust een paar keer diep in, zodat de hand op je buik meebeweegt.

 

  1. Een 7 is ook voldoende. Probeer los te komen van het idee dat alles een wedstrijd is. Wie maakt de meeste uren, wie helpt de meeste mensen, wie zingt / kookt/ bakt het beste? Stop met jezelf te vergelijken met anderen, want er zal altijd wel iemand zijn die iets beter kan. Nou, en?

 

  1. Koester je vrije tijd. Maak deze tijd speciaal voor jou en doe de dingen waar jij blij van wordt. Bel die eetafspraak waar je toch al geen zin in had af. Laat de boel eens de boel en ga in de woonkamer dansen. Er moet al zo veel, gun jezelf af en toe vrij, zodat niet je hele leven in een “moeten” verandert.

 

Hoe gaat het op dit moment met jou?

Als je het idee hebt dat je eigenlijk al onderweg bent naar een burn out, is nu de tijd om goed te kijken hoe je dit voor jezelf kunt omkeren. Het kan zijn dat je nog stevig genoeg staat om dit zelf te doen. Als je een steuntje in de rug nodig hebt, vraag om hulp. Je hoeft het niet alleen te doen.

Er zijn heel veel manieren waarop je burn out te lijf kunt gaan; Meditatie, sporten, van baan veranderen. Omdat een burn out meestal een combinatie van oorzaken heeft, is er vaak ook meer dan één methode nodig om er weer bovenop te komen. Bij mij was het een combinatie van coaching, tuinieren en acupunctuur.

Acupunctuur tegen burn out

Waar de acupunctuur mij in hielp, was de balans Lichaam – Geest  weer herstellen. Ik was niet meer de baas over mijn lichaam en ik had overal pijntjes. Ook mijn emoties had ik niet meer onder controle. Door de energie weer te laten stromen, verdween de pijn en sliep ik een stuk beter, waardoor ik beter uitgerust was. Hierdoor kon ik het allemaal weer beter aan en kon ik de keuzes maken die goed voor mij waren.

Omdat ik het veel te ver had laten komen, duurde het lang voordat ik uit de put kon kruipen. Maar jij kunt er eerder bij zijn, als je tijdig luistert naar de signalen.

Als je wilt weten of acupunctuur jou kan helpen, kun je me altijd bereiken.

NEEM CONTACT OP

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.