Met je hoofd uit de wolken: 3 tips om je brain fog te verlichten

Met je hoofd uit de wolken: 3 tips om je brain fog te verlichten
2 september 2018 Inge

“Sorry, waar hadden we het net over? Iets over hoe heet het, toch?” Je weet nog dat het belangrijk was waar je het net over had, maar met de beste wil van de wereld kun je niet meer bedenken wat het precies was. En je kunt er ook de woorden niet meer bij vinden. Zo verschrikkelijk frustrerend!

Het lijkt wel alsof je gedachten niet lekker doorstromen. Niet dat je aan het malen bent, maar meer alsof je ze niet af kunt maken. Alsof je een hoofd vol watten hebt en je constant afgeleid bent.

Mist in je hoofd

Brain fog. Als je er last van hebt, weet je precies wat het inhoudt. Je kunt je niet echt concentreren, kan zomaar midden in een zin je verhaal kwijt zijn, of kunt niet meer op de woorden komen. Je lijkt afwezig te zijn en het voelt alsof er een mist in je hoofd hangt.

Veel mensen met chronische pijn hebben er last van en ook mensen met chronisch vermoeidheid syndroom. Onder mensen met fibromyalgie staat het ook wel bekend als fibro fog, omdat het zo’n specifiek kenmerk is.

Maar hoe ontstaat die mist in je hoofd eigenlijk en wat kun je er aan doen?

Verschillende oorzaken

De oorzaken voor brain fog zijn niet helemaal specifiek te benoemen. Uit diverse onderzoeken komt wel naar voren dat er samenhang is brain fog en en aantal andere zaken die niet goed gaan. Zoals:

 • Slaap waarvan je niet goed uitgerust wakker wordt, of onrustige of onderbroken slaap;
 • Mentale afleiding door pijn: Hoe meer pijn je hebt, hoe meer je je onbewust concentreert op de pijn niet voelen en hoe minder er is aan mentale kracht voor het concentreren op wat er verder gebeurt;
 • Er vindt een “sensory overload” plaats. Er komt zoveel binnen, dat je zintuigen overrompelt raken en je niet meer helder kunt denken;
 • Er is een niet normale doorstroming van bloed naar de hersenen.

Chinese mist: Damp en Slijm

De hierboven beschreven oorzaken zijn gezien vanuit de Westerse geneeskunde.

Als acupuncturist kijk ik door een heel andere bril naar brain fog. Ik zie dezelfde processen plaatsvinden, maar kan ze vanuit het perspectief van energie (Qi) die wel of niet goed stroomt heel makkelijk duiden. Al is dat voor iemand die die taal niet spreekt wat lastig begrijpen 😊

Wat maak jij van het volgende?

“Mist in je hoofd ontstaat wanneer Damp en Slijm de vrij stroom van Qi en Bloed tegenhouden doordat Milt niet goed werkt.”

Beetje abracadabra, of niet?

Ik kan het je wel een beetje uitleggen.

Ik heb al vaker verteld dat binnen de Chinese, of Oosterse geneeswijzen holistisch (dus lichaam en geest met elkaar verbonden) naar de mens gekeken wordt. En zo hebben ook organen niet alleen de functies zoals we die normaal gesproken kennen.

In dit geval de Milt. (Ik schrijf dit met een hoofdletter, zodat je weet dat dit de Chinese benadering is.)

De Milt heeft verschillende functies die in de situatie van brain fog niet goed werken, namelijk:

 • Helpen bij het omzetten van eten en drinken in Qi (energie) en Bloed. Wanneer dit niet goed gaat, heb je minder energie, maar is ook je bloed minder voedend voor je je hersenen. Wanneer je veel voedsel binnenkrijgt wat zwaar te verwerken is voor de Milt, kan die lastiger de goede onderdelen eruit halen.

 

 • Verantwoordelijk voor het transport van alle vloeistoffen, dus ook het bloed, in het lichaam. Als dit transport niet goed gaat, komt er niet genoeg bloed in je hersenen. Daarbij zorgt deze functie er ook voor dat alle afvalstoffen in je lichaam kunnen worden afgevoerd. Als de Milt niet goed kan transporteren, gaat het dicht slibben en ontstaat er Slijm. En zo stroom alles nog minder makkelijk en wordt het een vicieuze cirkel.

 

 • De Milt is ook verantwoordelijk voor een mentaal deel (holistisch, weet je nog). Dit mentale stuk wordt het Intellect genoemd. Het is de mentale kracht van een persoon, inclusief de mogelijkheid om te redeneren en de bedoelde betekenis van woorden en ideeën begrijpen. Je kunt je dus misschien wel voorstellen, wat er met dit Intellect gebeurt, als de Milt niet goed functioneert. Je komt niet meer op woorden, je kunt niet goed volgen hoe mensen in hun verhaal van A naar B komen en je raakt in de knoop met je eigen gedachtegang.

 

Wat ik zo mooi vind aan de manier van situaties beschrijven in mijn tak van sport (ja, ja, acupunctuur dus😉), is dat het zo beeldend is. Ik zie direct voor me dat energie of bloed niet goed kan stromen door damp of slijm. Alleen al het woord slijm verteld me dat het een trage, stroperige bedoening wordt. Damp is een wat lastigere, maar ook dit is een beeld wat aangeeft dat iets niet helder is, niet zuiver. Vertroebelt, als je wilt.

Als iets troebel en stroperig wordt, stroomt het niet lekker. Dat begrijpen we allemaal. En ik hoop dat mijn korte uitleg van de Milt functies hierboven je ook een klein beetje heeft laten zien hoe het proces van het ontstaan brain fog er door mijn bril uit ziet. (Er komt nog wel wat meer bij kijken, maar dit is geen college!)

3 tips om je hoofd uit de wolken te krijgen

Als je me volgt in deze andere kijk op brain fog, heb ik een paar tips voor je, waarmee je zelf wat aan die frustrerende toestand kunt doen:

 

Tip 1      Let op met wat je eet en drinkt

Alles waarvan je gelijk al slijm in je mond of keel krijgt laten staan, zoals melk en kaas. Zuivelproducten (dus ook vla, yoghurt en drankjes waar ze melkbestanddelen in doen als Rivella) zijn heel erg damp en slijmvormend. Tarweproducten en zeker ook suikers zijn erg belastend voor de Milt, dus probeer die te vermijden. En gefrituurd eten is helaas ook een dikke Nee…

Gedverdemme!! Precies alles wat je lekker vindt natuurlijk! Ik begrijp het en sorry.

Maar probeer het eens een week of beter nog twee weken, en ervaar wat het voor je doet.

Wat je vooral wel kunt eten, omdat het de Milt ondersteunt:

 • Vlees: gevogelte, lam, rund
 • Vis: forel, zalm, tonijn en schaaldieren
 • Fruit: appel, abrikoos, dadel, vijg, kers, perzik, pruim, rode druif en gedroogd fruit als rozijnen
 • Groente: kool, pompoen, wortels en zoete aardappel
 • Granen: amarant, haver, gierst, polenta en rijst
 • Noten en zaden: pinda, hazelnoot, pistache, sesam en walnoot
 • Zoetstoffen: (altijd zuinig gebruiken!) maple syrup, rauwe honing, rozijnen, melasse, ruwe suikerriet
 • Specerijen: anijszaad, venkelzaad, gember, kardemom, nootmuskaat, vanille en kaneel

 

Tip 2      Regelmatig naar buiten en bewegen

Door buiten te gaan wandelen en lekker met je armen te zwaaien en diep te ademen bevorder je de doorstroming in je lichaam. Je energie krijgt een boost en het helpt voorziet je bloed van zuurstof, wat weer fijn is voor je hersenen. Dus de paden op, de lanen in en lekker gaan lopen. Je hoeft niet te rennen, maar beweeg wel goed met je hele lichaam, dus niet slenteren!

 

Tip 3      Gebruik acupressuur (dus zonder naaldjes!) op bepaalde acu-punten

Masseer de onderstaande punten met lichte druk. Doe dit per punt ongeveer 1 tot 1,5 minuut.

Het bovenste puntje van je hoofd (DU-20). Dit punt trekt de energie omhoog naar je hoofd en werkt positief op de Geest en alle aspecten ervan. Je vindt dit punt door een lijn te trekken vanuit je oorlel over het hoogste puntje van je oorschelp. Doe dit zowel links als rechts. Ga waar de lijnen elkaar op je hoofd raken ongeveer een duimbreed naar voren. Het punt kan een beetje warmer aanvoelen.

Rond het bovenste puntje van je hoofd zitten 4 punten die op alle aspecten van de Geest een heel sterke invloed hebben. Ze worden gebruikt bij hoofdpijn, insomnia, duizeligheid, epilepsie en brain fog. De punten zitten op een duimbreedte voor, achter, links en rechts van het vorige punt.

Aan de onderkant van je voeten zit het laatste punt (Nier 1). Dit punt masseren zorgt ervoor dat je oer-energie naar boven gaat stromen. Deze energie helpt o.a. bij het versterken van je focus, het verbeteren van het geheugen en van je gehoor. Het punt vind je midden onder je voet op 2/3 van de lijn van je hiel naar waar je tenen beginnen. In het deukje achter de bal van je voet. Dit punt kan pijnlijk zijn, wat door het masseren wel minder wordt.

 

Wauw! Dit is een hele berg aan informatie. Ik hoop dat je wat nieuwe inzichten hebt gekregen en dat je geïnspireerd bent om de tips uit te proberen. Het is zo fijn als de mist optrekt en het weer helder wordt.

 

Heb jij last van een overvol hoofd?
Ben je warrig en is je geheugen aan een reboot toe?

Doe dan mee met de online workshop “Heb Je Hoofd Helder”.

Klik hieronder voor meer informatie of om je direct aan te melden:

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.