Bad Romance

Bad Romance
9 december 2019 Inge

Soms blijf je aan iets vasthouden, omdat het onmogelijk lijkt om het los te laten. Loslaten lijkt onmogelijk, omdat dat wat je vasthoudt, het enige is, wat je een vorm van zekerheid geeft.

Je ziet het op tv, of in je omgeving; Mensen die blijven vasthouden aan ongezonde gewoontes, aan ongezonde relaties of aan ongezonde overtuigingen. En je zou ze wel door elkaar willen rammelen en toe willen schreeuwen: “Kap hier gewoon mee!” Maar je doet het niet.

Of dat nou is omdat je je er niet mee wilt bemoeien, of omdat je het idee hebt dat ze toch niet naar je luisteren. (En ook vrij lastig bij mensen op tv…)

Maar ook bij goede vrienden of vriendinnen houden we vaak ons mond. Of we zeggen er één keer iets van, en hopen dan dat de ander daarop gaat handelen.

Geloof me, dat gaat niet gebeuren.

Ik heb zelf 5 jaar in een voor mij zeer destructieve relatie gezeten. En ik wilde er niet uit. Durfde er niet uit. Klampte me er volledig aan vast. Want hoe destructief ook, het was mijn enige vorm van zekerheid. Ik wist precies wat er ging gebeuren als ik A of B deed. En ik was er van overtuigd dat ik het zonder die relatie niet zou redden in Het Grote Onbekende. Nul zelfvertrouwen, alle controle uit handen gegeven. En vanuit mijn omgeving weinig mensen die wat zeiden. En die wat zeiden deden dit misschien één of twee keer, maar dat drong niet door. Ik had mijn eigen waarheid.

Toen ik na 5 jaar eindelijk de knoop definitief door durfde te hakken, en de relatie verbrak, hoorde ik pas van anderen dat ze met lede ogen hadden gezien hoe ik mezelf met die relatie kapot aan het maken was. Maar dat ze er niets van durfden te zeggen, omdat het schijnbaar was wat ik wilde.

Terwijl je om los te kunnen komen van een destructief iets, je juist dat andere geluid zo nodig hebt. Je moet horen dat je meer waard bent dan dat, dat er een andere weg is, en dat je een vangnet hebt. Zodat je het zelfvertrouwen kunt opbouwen, dat je het zonder dat waar je je aan vastklampt óók wel redt. Waarschijnlijk zelfs beter!

Chronische pijn loslaten

Ik ben er van overtuigd dat chronische pijn net zo is als een slechte relatie waar je niet los van komt. Als eerste omdat dat ook mijn eigen ervaring is. Maar vooral ook omdat ik het keer op keer zie in mijn praktijk en hoor van andere mensen die los zijn gekomen van chronische klachten.

Chronische klachten zijn er namelijk altijd. Je kunt er de klok op gelijk zetten, zo betrouwbaar zijn ze. En wanneer je de wereld ervaart als onzeker of onveilig, kan zoiets betrouwbaars, hoe ellendig ook, fungeren als veilige haven. En dan is loslaten verrekte moeilijk!

Vaak overtuig je jezelf ook dat je niet los kán laten, want je hebt die klacht nu eenmaal, sterker nog, het kan een deel van je identiteit worden. Net als “de vriendin van” of “de vrouw van” een stuk van je identiteit wordt, wat je moeilijk los kunt laten.

Maar waarom je eigenlijk niet los kunt laten, is omdat je verschrikkelijk bang bent om in een afgrond te storten, in dat Grote Onbekende.
Je mist het vertrouwen in jezelf en in je nog niet ontdekte krachten.

Met chronische pijn?

Ja, óók met chronische pijn.

Ga maar eens na bij jezelf. Hoe houdt jouw chronische pijn jou veilig? Wat is er buiten de pijn, wat je niet in de ogen durft te kijken?

Het kan zijn dat je mijn gehamer hierop een beetje beu bent. Want dit is natuurlijk wel waar ik op terug blijf komen. En daarmee stoppen ga ik niet doen 😊

Want net zoals in een slechte relatie, is het nodig om van anderen te blijven horen, dat jouw angstige overtuiging dat het niet anders kan, niét klopt. Dat er een andere weg is, dat je op jezelf kunt vertrouwen.

Ik ben die ander die jou niet opgeeft. Die je blijft vertellen dat je meer waard bent dan je denkt. En daar ga ik niet mee stoppen, tot je het zelf ook gelooft.

Wat doet het met je als ik schrijf dat je chronische klachten los kunt laten? Ik hoor het graag van je. Laat hieronder je reactie achter.

Heb jij last van een overvol hoofd?
Ben je warrig en is je geheugen aan een reboot toe?

Doe dan mee met de online workshop “Heb Je Hoofd Helder”.

Klik hieronder voor meer informatie of om je direct aan te melden:

Comments (4)

 1. Anita 3 jaar geleden

  Hoi Inge
  Oei ik weet wel waar je naar toe wilt
  Maar of ik het daarmee eens ben
  Je kunt inderdaad klachten vast houden door verkeerde gedachten
  Maar als wetenschappelijk bewezen is dat er lichamelijk iets mis is dan zit het niet in mijn hoofd
  En je weet dat ik net doe of ik het niet heb wat natuurlijk ook niet goed is maar wel mijn manier om er mee om te gaan
  Groet Anita

  • Auteur
   Inge 3 jaar geleden

   Ha Anita,
   Ik denk dat je hoofd nog steeds invloed heeft op wat je wetenschappelijk bewezen klachten noemt.
   Hoe je over iets denkt, of hoeveel invloed je iets geeft, bepaalt mede hoeveel iets je belemmert.

 2. Anita 3 jaar geleden

  Hoi Inge
  Kip of het ei verhaal

 3. Anita 3 jaar geleden

  Hoi Inge
  Even toelichten ik bedoel niet de fybro
  Maar als er op de mri 3 uitstulpingen op mijn ruggewervel te zien zijn weet ik genoeg
  Dat bedoelde ik met wetenschappelijk bewezen
  Groet Anita

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.