“Dat had je nu niet moeten doen!” Heb jij ook nooit iets nodig?

“Dat had je nu niet moeten doen!” Heb jij ook nooit iets nodig?
5 juli 2018 Inge

Je hebt afgesproken met een vriendin. Jullie begroeten elkaar en als jullie wat te drinken hebben besteld, duikt ze in haar tas en haalt er een pakje uit. Een cadeautje, voor jou! En wat komt er als eerste uit je mond…..?

95% kans dat het antwoord is: “Dat had je niet hoeven doen!!”  Los van het feit dat een cadeautje nooit “hoeft”, wat zeg je hier eigenlijk mee? En hoe ontvang jij complimentjes, of het aanbod van hulp van iemand?

Geven voorbij de grenzen

De meeste mensen vinden het fijn om te geven, om te trakteren, om voor anderen klaar te staan, om uit te delen. Je krijgt er een goed gevoel van, als je iets voor een ander kunt betekenen, als je een ander blij kunt maken.

Deze week deelde ik een quote online:

“The people who experience the most pain, tend to be the ones who are always trying to make others smile.”

Hierbij gaf ik aan dat ik denk dat dit zo is, omdat mensen, en dan vooral mensen die chronisch pijn hebben, uitdelen uit hun tekorten, in plaat van uit overvloed. Dit leverde op Facebook pittige reacties op. En vooral de redenen om maar te blijven geven, ook al is dat uit je reserves, raakten me. Ik blijf er maar over nadenken.

“Ik kan geen “nee” zeggen en daar wordt misbruik van gemaakt”

“Ik wil me nuttig voelen. Ik wil iets bijdragen aan de wereld”

Twee dingen vallen me hierin op:

  1. Wanneer je geen “nee” kunt zeggen en het gevoel hebt dat mensen daar misbruik van maken, welke waarde geef je dan aan jezelf? Is het niet zo dat je dus nooit “ja” zegt tegen jezelf? Wanneer je nooit “nee” zegt, dan wéten die anderen toch helemaal niet dat ze misbruik van je maken? Jij zegt tenslotte nooit dat je iets NIET wilt of kunt doen, dus er is geen grens voor een ander om te blijven vragen. Die kan natuurlijk niet in je hoofd kijken!
  2. Als je iets wilt bijdragen aan de wereld, dan doe je dat volgens mij het beste, als je dat vanuit je surplus, vanuit je overvloed doet. Iedere keer als jij geeft vanuit jouw steeds leger wordende bakje, (wat je vervolgens ook niet aanvult, omdat je maar geeft, en geeft, en geeft) heb je minder en minder om te geven. Tot er niets meer over is. Leeg bakje. Niets meer. Misschien wat direct gezegd, maar dat is toch niet nuttig? Je kan toch veel beter ervoor zorgen dat je bakje aangevuld wordt en misschien zelfs overstroomt, zodat je dat kun delen met de wereld?

Natuurlijk begrijp ik de noodzaak om je nuttig te voelen en het gevoel “ja” te moeten zeggen tegen anderen. Je wilt klaar staan voor anderen, nuttig zijn, er toe doen, iets toevoegen, maar het onderliggende verhaal dat je jezelf vertelt, klopt niet.

Meer geven door goed te ontvangen

Ik ga weer even terug naar het cadeautje dat je vriendin je onverwachts geeft. Als jij zegt dat “ze dat echt niet had hoeven doen”, ontneem je haar eigenlijk iets. Precies datgene wat voor haar belangrijk is, als ze jou iets geeft, namelijk het gevoel van vreugde dat ze iets voor háár vriendin kan doen. Hetzelfde gebeurt wanneer je altijd alle hulp afslaat: “nee joh, doe ik zelf wel!” of als je altijd de complimenten die je krijgt afdoet als uitverkoopje, of slechte haardag. Je ontneemt een ander iets.

Wanneer je een betere ontvanger wordt door enthousiast te bedanken en écht te ontvangen, help de ander te geven, en ben je indirect een betere gever! Dat is toch super, 2 vliegen in één klap!

Als je namelijk de ander de mogelijkheid geeft om te geven, ben je aan het uitdelen uit je vreugde, uit je overvloed. Het kost je zo helemaal niets om een glimlach op iemands gezicht te toveren. Je hoeft niets tegen je zin te doen, je voelt je niet misbruikt en je hebt geen “nee” gezegd (als extra bonus 😉 ) , maar je hebt wel gegeven. En misschien vul je juist zo je eigen bakje weer een beetje aan. Want als je hulp, complimenten en zelf cadeautjes ontvangt, krijg je meer energie.

Schuldgevoelens bij ontvangen

“Nee hoor, ik krijg geen energie van ontvangen. Ik voel me juist schuldig, of minderwaardig als anderen mij moeten helpen.”

Ten eerste, ze moeten niets, ze bieden het zelf aan. Ze willen je helpen.

Ten tweede, als dat je gevoelens zijn, wanneer iemand iets vanuit liefde voor jou doet, vertel je jezelf het verkeerde verhaal. En over de verhalen die je jezelf vertelt, je interne dialoog, ga ik het volgende week hebben. Dus lees dan zeker verder!

Wat doet dit met jou?

Ben jij eigenlijk een minder goede ontvanger en daarmee een minder goede gever dan je zelf dacht, of hoopte? Ik was dat zeker, maar steeds meer en meer laat ik anderen toe aan mij te geven. En dat geeft me het gevoel ertoe te doen en daarbij écht meer energie!

PS: Ben je nieuwsgierig naar wat ik op Facebook had gedeeld, klik dan HIER. En dan nodig ik je hierbij meteen uit om mijn pagina te volgen, zodat je op de hoogte blijft van de gesprekken die daar plaats vinden.

HEB IK IETS BIJ JE LOS GEMAAKT?

Had je een “light bulb”-momentje?
Ben je geïnspireerd en wil je meer waardevolle tips die je écht verder helpen? Ontvang ze wekelijks in je mailbox!
Je ontvangt het e-book “Je Pijn de Baas” er als bonus bij.


dit veld niet invullen s.v.p.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.