Gek van Gaga – waarom fibromyalgie niet het einde is

Gek van Gaga – waarom fibromyalgie niet het einde is
8 november 2017 Inge
Hoe kan acupunctuur helpen bij fibromyalgie

Vorige week lag ik de docu over Lady Gaga te Netflixen. Wat een tof mens! Super muzikaal, creatief en lekker scherpe humor. En wat een hectisch leven zo in de spotlights. In het verhaal kwam naar voren dat haar lichaam niet altijd even goed met haar meewerkt en dat ze eigenlijk constant leeft met pijn (ze heeft fibromyalgie). Gelukkig heeft ze een masseur/manueel therapeut die haar helpt om te kunnen gaan met de pijn, maar wát vervelend om zo te moeten leven zeg!

Ik zat helemaal mee te leven. Maar hoe meer ik zag, hoe minder ik begreep van hoe ze met haar lichaam omgaat. Mijn Chinese Geneeswijzen Radar sloeg vol op tilt; waarom rookt ze, waarom eet ze zoveel vette hap en snoep?

Fibromyalgie

Fibromyalgie is een chronisch pijnsyndroom en dan voornamelijk pijn in bindweefsel en spieren. Zeg maar de zachte delen van je lichaam. In de westerse medische wereld is het iets wat door uitsluiting wordt vastgesteld; Dit, dit en dat is het niet, dus met de symptomen die je hebt, is het fibromyalgie. Vaak duurt het heel lang voordat mensen deze diagnose krijgen. Er is namelijk geen duidelijke oorzaak en eerst moeten veel andere mogelijkheden  worden uitgesloten.

Dat mijn radar zo op tilt sloeg, komt omdat binnen de Oosterse geneeswijzen heel anders tegen aandoeningen als fibromyalgie wordt aangekeken. Pijn is op deze manier bekeken namelijk terug te voeren naar een teveel van het één en een tekort van het ander. Pijn is de boodschap die je lichaam geeft, om je te vertellen dat iets uit balans is.

Ontstekingen door hitte

Lady Gaga vertelt in de documentaire dat ze veel ontstekingen heeft in haar buik en dat was voor mij als acupuncturist dé trigger dat ze op zou moeten letten met wat ze eet en waarom ze zeker niet zou moeten roken.

Ontstekingen hebben namelijk alles te maken met hitte. Als je wel eens een ontstoken vinger hebt gehad, kon je voelen dat dit warm is. Als je dan hitte blijft toevoegen, zoals Lady Gaga doet in de vorm van roken en gefrituurd eten, voedt je eigenlijk die ontstekingen.

Op basis van een paar zinnetjes en wat beelden kan ik natuurlijk niet even een volledige diagnose geven. Ik veroordeel Lady Gaga ook zeker niet. Ik zou wel willen weten of ze wel eens bij een acupuncturist is geweest. Want veel symptomen zoals vermoeidheid, spierpijnen, ochtendstijfheid, prikkelbare/spastische darmen, gewrichtspijnen, allergische reactie, hoofdpijn en migraine kunnen met behulp van acupunctuur sterk verminderen.

Het liefst zou ik haar bellen om het te vragen. Wie heeft het nummer van Gaga voor mij?

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.