De mythe van het gezonde ontbijt

De mythe van het gezonde ontbijt
9 september 2018 Inge

“Ja maar, ik eet toch heel gezond?”

Ik krijg het zo vaak te horen in mijn praktijk, ik word er soms een beetje moedeloos van. Vrouwen die echt hun best doen om goed voor hun lichaam te zorgen, moet ik met grote regelmaat uitleggen dat wat ze aan alle kanten wordt verteld, voor hen niet persé klopt. Ik leg dan uit dat alle mensen anders zijn, en bepaalde soorten voedsel beter of slechter verdragen.

Inmiddels is het zo ingeburgerd dat mensen een glutenallergie hebben of lactose intolerant zijn (al durf ik daar in sommige gevallen ook de discussie nog wel over aan) maar dat een Super Gezond ontbijtje met smoothies, shakes, zelfgemaakte muesli met een plensje sojamelk voor jouw gezondheid nu wel eens het probleem zou kunnen zijn… Dat gaat er maar bij weinigen goed in.

Is gezond wel gezond voor jou?

En ik weet wel waarom.

Ook ik word op websites en in tijdschriften overladen met gezonde tips die, als ik het zo mag zeggen, behoorlijk trend gevoelig zijn. Iedere week komt er weer een nieuwe Super Food aan bod en het wordt zo via alle kanalen rond gezongen, dat we het allemaal voor zoete koek aannemen. Want alle BN-ers zweren erbij en Gwyneth Paltrow doet het ook. Heel begrijpelijk allemaal.

Ik wil ook niet beweren dat alles wat je leest niet klopt. Ik wil alleen maar aangeven dat de klachten die jij hebt, heel goed samen kunnen hangen met wat je eet en drink, waarvan je tot nu toe dacht dat het juist goed voor je was. Ieder mens is tenslotte anders.

Tijd voor wat uitleg

Tijdens mijn studie kregen we heel mooi uitgelegd hoe ons verteringssysteem werkt. Ik heb vorige week al wat uitgelegd over de werking van de Milt in dit verhaal.

Hier de fijne simpele uitleg over waarom het algemeen aangenomen gezonde ontbijt voor jou misschien wel contra productief werkt:

Stel je voor: een kookpotje. Dit kookpotje hangt altijd boven een vuurtje. Aan het begin van de dag is dit vuurtje nog klein, als een waakvlammetje. Het is nog niet erg krachtig en moet hard werken om het kookpotje goed te verhitten. We doen wat in het potje dat op kamer temperatuur is, of wat al een beetje verhit is geweest. Het is dan niet zo moeilijk om het kookpotje op de juiste temperatuur te houden voor het vuur eronder.

Nu doe we er iets in wat in de koelkast heeft gestaan, of beter, iets wat was ingevroren. Nu moet het vuur heel hard aan het werk om het potje op de goede temperatuur te houden. Eigenlijk zou je er hout bij moeten gooien, om het op te stoken.

In dit verhaal is je Maag het kookpotje. En ’s ochtends staat het vuurtje ( je energie) nog laag. Je hebt net geslapen en je bent nog aan het opstarten. Wanneer je dan een koude plons in je maag gooit, in de vorm van bijvoorbeeld een smoothie of een bakje yoghurt, maak je het heel moeilijk voor het vuurtje om het verteringsysteem goed zijn werk te laten doen.

Het zou veel beter zijn als je iets warms zou eten, zodat dat vuur wat gespaart wordt en het systeem goed op gang kan komen. Ik zelf ben groot fan van warme pap, met gebakken fruit en noten in de ochtend. En in de winter eten we regelmatig een stevige soep in de ochtend.

Voor je nu kokhalzend weg klikt; Dit kan jij natuurlijk ook op een andere manier invullen hè!

Gezond voor de één, juist niet voor de ander

Er zijn mensen die het wel heel goed doen op de Raw ontbijtjes. Die barsten van de energie en rennend en vliegend door het leven gaan. Maar als jij niet zo iemand bent en je je regelmatig moe voelt en futloos, is warm ontbijten voor jou waarschijnlijk een betere optie.

Andere klachten die te maken kunnen hebben met niet goed voor jou ontbijten, zijn bijvoorbeeld:

  • Veel afscheiding
  • Pijnlijke menstruatie
  • Gewrichtsklachten
  • Niet helder kunnen nadenken
  • Constant verkouden zijn
  • Opgezette buik

Waarschijnlijk dingen die je niet in verband zou brengen met je ontbijt. Als je alleen al je ontbijt zou gaan aanpassen, kun je al zoveel verschil gaan merken!

In mijn praktijk help ik mensen met chronische pijnklachten. En het is echt verbluffend om te zien hoeveel ze zelf al kunnen doen om hun klachten te verminderen. En voeding is hier een groot onderdeel van.

Wanneer je begrijpt wat je lichaam je vertelt in de vorm van ongemakken en klachten, en je er naar luistert én handelt,  kun je het tij keren.

Ben jij een gezonde ontbijter voor je gevoel, maar merk je ook dat je last hebt van allerlei fysieke en/of mentale klachten? Neem dan contact met me op, ik help je graag met het beter verstaan van je lichaam. Meld je HIER aan voor een gratis Skype Sessie en je ontvangt persoonlijke tips voor jouw situatie. Ieder mens is natuurlijk uniek.

HEB IK IETS BIJ JE LOS GEMAAKT?

Had je een “light bulb”-momentje?
Ben je geïnspireerd en wil je meer waardevolle tips die je écht verder helpen? Ontvang ze wekelijks in je mailbox!
Je ontvangt het e-book “Je Pijn de Baas” er als bonus bij.


dit veld niet invullen s.v.p.

Comments (2)

Pingbacks

  1. […] schreef HIER over waarom wat aangeprezen wordt als gezond ontbijten misschien voor jou niet de beste keuze is. […]

  2. […] ontbijten is, zeker als het buiten kouder is, voor je spijsvertering een cadeautje. Daar lees je HIER  meer over. Maar we nemen er meestal niet de tijd […]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.