Weinig energie? Haal een bezem door je leven!

Weinig energie? Haal een bezem door je leven!
27 juni 2018 Inge

Opruimen. Ik heb er een bloedhekel aan. Toen ik klein was, dreef ik mijn moeder tot wanhoop en als je me een beetje kent, weet je dat mijn huis nu af en toe ook een buldozertje kan gebruiken. Ikzelf heb natuurlijk altijd een zéér geldig excuus om de boel de boel te laten. We hebben teveel spullen, ik heb nu geen tijd om het te doen, als ik opruim zorgt een vijfjarig monstertje er wel voor dat het binnen 5 tellen een nog grotere chaos is… Kortom, room for improvement!

Ik zit momenteel weer op het punt dat ik me kapot erger aan de troep. En dat komt vooral omdat ik  twee andere gebieden waar je regelmatig de bezem door zou moeten halen, zo goed als helemaal op orde heb. Ik heb het over mijn Pakhuis van Oude Emoties en Opslag Onzinnige Overtuigingen. En dan begint het ook te jeuken om mijn fysieke omgeving aan te pakken.

Ho! Stapje terug. Wat?

Haha! Ja, die zal ik even wat beter uitleggen.

De drie opruimgebieden

Om goed in je vel te zitten is het niet alleen belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen, maar hebben andere dingen ook aandacht nodig. Dat wist je natuurlijk al wel. Er zijn alleen drie gebieden die we makkelijk over het hoofd zien, namelijk:

  • Je Pakhuis van Oude Emoties
  • Je Opslag Onzinnige Overtuigingen
  • Je fysieke omgeving

Je Pakhuis van Oude Emoties

In je leven maak je van alles mee. Mooie dingen, minder mooie dingen en soms heb je zelfs ronduit traumatische ervaringen. Als het goed is, heb je gedurende je ervaringen allerlei emoties. Je bent blij, boos, verdrietig, verlegen, uitbundig, gefrustreerd, angstig en dat hoort ook zo. Sterker nog, het is heel ongezond om geen emoties te ervaren. Maar soms geven we een specifieke ervaring zoveel betekenis, dat we de bijbehorende emoties vastzetten. We laten ze niet los, maar parkeren ze ergens in ons onderbewuste en daarmee in ons lichaam. Misschien voel je regelmatig een druk op je borst of heb je hartkloppingen in bepaalde situaties die niet bedreigend zijn. Of kan je ’s ochtends niet opstaan van de pijn in je rug, zonder een specifieke aanleiding.

Anders gezegd, je Pakhuis staat vol met oude troep, die nodig moet worden opgeruimd. Zodat de wind er lekker door kan waaien en het licht weer binnen kan schijnen. (Lees: je energie weer kan doorstromen en je een frisse blik kunt hebben)

Je Opslag Onzinnige Overtuigingen

Ik heb er al eens eerder kort aandacht aangegeven, maar dit is zo’n belangrijke. Hoe vol zit jouw Opslag met Onzinnige Overtuigingen? Welke verhalen vertel jij jezelf, die niet kloppen? Hoeveel hoopjes “dat kan ik niet”, “zo ben ik niet”, “dat is niets voor mij” en “dat hoort niet” heb jij in jouw opslag gelegd.

Wil je lekker in je vel zitten, of misschien nog wel spannender gesteld, wil jij uit een chronische situatie komen, is het heel belangrijk om al die overtuigingen die je in de weg zitten een goed tegen het licht te houden.

Is wat je jezelf verteld wel echt waar? Weet je dat 100% zeker, of zou er ook een andere waarheid kunnen zijn? Kun je je overtuigingen weerleggen met tegenargumenten?

Wanneer je een bezem haalt door je Opslag van Onzinnige Overtuigingen, zie je nieuwe mogelijkheden en daar krijg je bakken energie van. Dat is pas opruimen!

Je fysieke omgeving

Dit is natuurlijk het meest in et oog springende gebied. Je kunt het namelijk letterlijk zien. En toch is dit een gebied wat je (en ik ook) vaak over het hoofd ziet om aan te pakken als je niet lekker in je lijf zit. Laat staan als je fysieke pijn ervaart.

Daarom een klein experimentje:

Stel je eens voor… Je staat in een kamer. Er staan meubels in de kamer, maar een paar en je ziet veel van de vloer. Het is een lichte ruimte en er staat een raam op een kiertje. Hierdoor beweegt het gordijn een klein beetje en je ziet ook de bladeren van de plant wat meedeinen. Het ruikt er fris en schoon. Hoe sta jij hier? Wat is je lichaamshouding? Wat doet het met je gemoedstoestand?

Stel je nu eens voor dat je in een andere kamer staat. Deze kamer staat vol met meubels en op de meubels liggen allerlei spullen. De kasten puilen uit en ook op de vloer liggen stapels met van alles. De ramen zijn dicht en het ruikt er muf en stoffig. Wat doet deze ruimte met je? Zie je je lichaamshouding veranderen? Wat doet dit met je gevoel?

Mijn eigen ervaring is, dat als ik me kamer 2 heel sterk voorstel (ofwel momenteel mijn ogen opendoe in de woonkamer) ik zelfs fysiek voel dat het niet goed is. Ik haal moeilijker adem en krijg een knoop in mijn maag. Emotioneel voel ik me somber en gefrustreerd en de energie lijkt uit me weg te lopen.

Nu kan ik de deur achter me dicht trekken en er niet meer naar kijken, net als ik mijn Opslag en Pakhuis kan negeren, maar dat gaat er niet voor zorgen dat ik me goed voel.

Ik heb dus werk aan de winkel!

En jij? Zou jij ook wel aan de slag kunnen met één of meerdere van de drie gebieden? Wat zou het jou brengen als je hiermee aan de slag gaat?

Wil je met je fysieke omgeving aan de slag, kan ik je aanraden om Marie Kondo op te zoeken. Zij is een Opruim Guru die in haar methode uitgaat van het gevoel die de spullen je geven.

Voor je oude emoties en overtuigingen verwijs ik je graag naar mijn gratis ebook, waarin ik je drie handreikingen geef over hoe je hiermee aan de slag kunt gaan. Je ontvangt dan ook wekelijk nog meer tips in je inbox waar je zelf mee aan de slag kunt.

Wil je graag persoonlijke tips ontvangen over hoe je hiermee aan de slag kunt in het geval van chronische pijn? Dan zit ik voor je klaar voor een gratis Prikkel Sessie. Boek vandaag nog jouw voorkeurstijd in mijn agenda door op de link te klikken.

HEB IK IETS BIJ JE LOS GEMAAKT?

Had je een “light bulb”-momentje?
Ben je geïnspireerd en wil je meer waardevolle tips die je écht verder helpen? Ontvang ze wekelijks in je mailbox!
Je ontvangt het e-book “Je Pijn de Baas” er als bonus bij.


dit veld niet invullen s.v.p.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.