Heb jij je energie in de hand? Stop je energie lekken en ga energie opwekken!

Heb jij je energie in de hand? Stop je energie lekken en ga energie opwekken!
24 mei 2018 Inge

Ik zat al een paar dagen te broeden op de insteek voor mijn blog van vandaag. Ik wilde het gaan hebben over energie en hoe je je eigen energie in check kunt houden, maar kwam er niet uit. En vanochtend op het schoolplein was het me duidelijk: Echt iedereen is moe! Ik heb denk ik zes moeders gesproken en allemaal waren ze op, uitgeput, hadden ze geen puf meer en dan moet de dag nog beginnen!

Wanneer iemand zonder te hoeven dealen met pijnklachten al moe uit haar bed stapt, hoe is dit dan voor iemand mét pijnklachten? En hoe kan je er nou voor zorgen dat je wel uitgerust opstaat en met energie aan de dag kunt beginnen?

In de praktijk is vermoeidheid en geen energie meer hebben het grootste probleem, waar mensen met chronische pijnklachten, naast hun pijn, mee te maken hebben.

Pijn put je uit

Het kost bakken energie om ermee om te gaan, het weg te duwen naar de achtergrond, het te negeren of te accepteren. Het gevolg is dat je ’s ochtends al moe opstaat, het tot de lunch wel gaat en vanaf een uurtje of 4 wil je het liefst de handdoek weer in de ring gooien en ben je uitgestreden.

En als je dan eens goed zou slapen, maar daar stoort de pijn je ook in. Want je kunt niet liggen zoals je wilt, er schiet een pijnscheut door je lijf waardoor je weer wakker wordt, of je moet er zes keer uit om even te bewegen.

En zo raak je in een diepe vicieuze cirkel.

Maar hoe doorbreek je dat nou?

Daar heb ik een tweeledig antwoord op:
Energie gaan opwekken en energielekken dichten.

Wat is dat nou weer Ing? Ik ben toch geen electiciteitsnetwerk ofzo?

Fun fact; Dat ben je eigenlijk wel!

Je energie stroomt door je lichaam via een netwerk met allemaal vertakkingen en verbindingen. En als het merkt dat je minder energie hebt, betekent het dat er of ergens een lek is, of dat er niet voldoende energie wordt opgewekt, of beide. En dat laatste is het geval bij chronische pijn. Er loop energie weg naar waar het niet wezen moet en door slaapgebrek, gebrek aan beweging en onvoldoende energiegevende voeding, wek je ook onvoldoende energie op.

Energie lekken

Laten we eerst eens kijken naar de energielekken die je in je systeem kunt hebben. Het heeft namelijk pas zin om nieuwe energie op te wekken wanneer het niet door allerlei gaten naar buiten lekt.

Oorzaken van deze gaten kunnen zijn:

  • Je zorgen maken;
  • Een energie-slurpende omgeving;
  • Vastzittende emoties;
  • Onrealistische verwachtingen.

Ik kan nu natuurlijk makkelijk zeggen dat je je geen zorgen moet maken, je van omgeving moet veranderen, je emoties eens ruim baan moet geven en dat je niet zoveel van jezelf moet vergen. Maar zo werkt het niet.

Het is wel belangrijk dat je bij jezelf nagaat, welke van de bovenstaande factoren de gaten zijn in jouw circuit.

Maak je je zorgen over zaken waar je niets aan kunt veranderen, of waar je niet verantwoordelijk voor bent? Leef je in een omgeving met mensen die je letterlijk leegzuigen, of wordt je doodongelukkig van de bende in je huis? Praat je niet makkelijk over de dingen die je dwarszitten en vreet je jezelf daardoor op? Wil je zoveel van jezelf, dat je jezelf drie keer voorbij rent en loop je daardoor leeg?

Wat het voor jou ook is, ga ermee aan de slag om het gat te dichten. Leg de verantwoordelijkheid waar die hoort, leer grenzen te stellen, ga een dagboek bijhouden of gun jezelf wat rust. Wanneer je namelijk de gaten in jouw energiestroom dicht, houd je meer voor jezelf over.

Energie opwekken

Als je altijd pijn hebt, verbruik je veel energie. Het is dan ook heel belangrijk om na het dichten van de gaten – of tegelijkertijd – te beginnen met het opwekken van energie, zodat je gewoon een dag door kunt komen.

Er zijn natuurlijk veel verschillende manieren waarmee je energie kunt opwekken. Ik durf te wedden, dat je er zo 10 kunt opschrijven als ik het je vraag. Dus bij deze: Noteer maar eens wat voor jou energie opwekkers zijn!

Ga je graag een stukje wandelen, krijg je energie van een lekkere maaltijd, voel je je weer top na een goed gesprek of na een schildersessie?

Ik zelf kan er altijd weer tegen als ik met mijn voeten in de zee heb gestaan, of een leuk boek heb liggen lezen in bad. Dan barst ik weer van de energie!

Probeer voor jezelf minimaal 1 van die energie gevers in je dag te brengen. En als je dan ook nog je gaten hebt gedicht, zul je ervaren dat je met meer energie opstaat en de dag met frisse moed aan kunt gaan.

Vind je dit nu lastig en weet je niet hoe je dit nu voor jezelf kunt doen? Neem dan contact met me op via onderstaande knop. In een gratis Prikkel sessie van 20 minuten help ik je met duidelijkheid krijgen en geef ik je persoonlijke praktische tips, waarmee jij aan de slag kunt.

HEB IK IETS BIJ JE LOS GEMAAKT?

Had je een “light bulb”-momentje?
Ben je geïnspireerd en wil je meer waardevolle tips die je écht verder helpen? Ontvang ze wekelijks in je mailbox!
Je ontvangt het e-book “Je Pijn de Baas” er als bonus bij.


dit veld niet invullen s.v.p.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.