Oorlog en Liefde: Hoe leer je je pijn kennen

Oorlog en Liefde: Hoe leer je je pijn kennen
11 mei 2018 Inge

Ken jij je pijn?

En dan bedoel ik; Ken jij je pijn écht?

Weet je wanneer die opspeelt, hoe lang het duurt, waar het in je lichaam zit en onder welke omstandigheden het erger of juist minder wordt?

Het valt me op dat veel mensen met chronische pijnklachten hun pijn niet door en door kennen. Dat ze vooral het globale beeld kennen (ik heb altijd pijn en nu is het erger) maar dat ze hun pijn niet écht begrijpen. En als je van je pijn af wilt, is dit nu juist het belangrijkste.

Ken je vijand

In vechtsporten is het de basis van winnen of verliezen: Hoe goed ken je je tegenstander. Waar mogelijk bestuderen deze sporters elkaar. Wat zijn hun sterke punten en wat hun zwakke, wanneer worden ze moe, hoe bewegen ze. In plaats van afstand te nemen van de “vijand”, kruipen ze bijna in z’n huid. Op deze manier weten ze met wie ze te maken hebben en weten ze waar ze zelf op moeten trainen om te kunnen winnen.

Met chronische pijn werkt het eigenlijk op dezelfde manier. Als je de pijn kunt zien als je tegenstander, kun je de strijd aangaan. De voorsprong kun je krijgen als je je tegenstander door en door kent. Want dan weet je wat je moet doen (of juist laten) om hem te verslaan.

Verliefd worden op je pijn

Als je last hebt van chronische pijnklachten, druk je die waarschijnlijk het liefst zo ver mogelijk naar de achtergrond, zodat je zo gewoon mogelijk je leven kan leiden. Maar als je er vanaf wilt, adviseer ik je om een beetje verliefd te worden op je pijn.

Nee, ik ben niet gek geworden. Ik wil alleen maar zeggen, dat je een super diep interesse voor je pijn moet gaan opwekken. Weet je nog vroeger toen je verliefd was op die leuke uit HAVO 4? Toen wilde je alles van hem weten, van adres tot wat ie op z’n brood at. Volgens mij wist ik van mijn crush z’n volledige rooster uit mijn hoofd, zodat ik hem “toevallig” overal tegen kon komen. En dit is dus de manier waarop jij je pijn gaat leren kennen. Je wilt er gewoon alles van weten. En als je de pijn blijft negeren, leer je hem nooit goed kennen.

Leer je pijn kennen

Om je te helpen met je pijn echt goed te leren kennen, heb ik een handig  invulschema gemaakt. Als je dit schema een aantal weken achter elkaar invult, krijg je inzicht in hoe je pijn zich gedraagt en wat het met je doet.

<<< klik hier om het invulschema te downloaden>>>

 Wanneer je aandacht hebt voor je pijn, en hem goed leert kennen, kun je patronen gaan herkennen. En die patronen zijn de zwakke punten van de chronische pijn. Daar kun je de aanval op in gaan zetten.

Ken jij je pijn?

Zo ja, welke invalshoek heb jij daarvoor gebruikt? Deel het hieronder in de comments! Ik vind het altijd leuk om te lezen wat voor jou goed werkt.

HEB IK IETS BIJ JE LOS GEMAAKT?

Had je een “light bulb”-momentje?
Ben je geïnspireerd en wil je meer waardevolle tips die je écht verder helpen? Ontvang ze wekelijks in je mailbox!
Je ontvangt het e-book “Je Pijn de Baas” er als bonus bij.


dit veld niet invullen s.v.p.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.