Ik ben boos!

Ik ben boos!
23 september 2018 Inge

Het was al een tijdje aan het opbouwen geweest. Overal lego door de kamer, rennend en gillend kind, ik zit nog geen drie seconden op de wc, of ik hoor ergens in huis weer een volledige doos met klein speelgoed omgegooid worden. Als een golf voel ik het opkomen: Ik ben BOOS!! Ik schreeuw tegen mijn (b)engelkind, kom maar weer van de wc af (nu hoeft het al niet meer) en vanaf nu is alles stom.

De hele dag ingekleurd door die boosheid. Terwijl ik die boosheid natuurlijk helemaal niet bén. Het is een opkomende en weer wegtrekkende emotie. Maar door te zeggen “Ik bén boos”, lijkt het alsof ik mijzelf associeer met de boosheid die ik voel.

Nu had ik als titel van dit stukje ieder willekeurige emotie in kunnen vullen. Ik ben verdrietig, ik ben bang, teleurgesteld, geïrriteerd, overweldigd, etc. Voor alle emoties gaat namelijk hetzelfde op; Je bént het niet, je voelt het, je ervaart het.

Ik voel dus ik ben

Het was gisteren een heel groot AHA-moment, toen ik me bedacht dat ons manier van emoties uitdrukken in woorden, eigenlijk een vorm van zelf-sabotage is. We zeggen “ik bén” in plaat van “ik voel”, waardoor we ons als het ware identificeren met het gevoel dat we op dat specifieke moment ervaren. En dan maakt het niet eens uit of we dat hardop zeggen, of in ons hoofd.

Door “zijn” aan een emotie te koppelen, kun je de emotie niet goed meer zien als dat wat het in werkelijkheid is, namelijk een komend en gaand iets. Je koppelt het letterlijk aan je Zijn, terwijl het maar een ervaring is.

Wanneer we emoties zoveel macht geven, lopen we het gevaar dat ze ons volledig overnemen. Wat ook wel blijkt uit het (nog redelijk onschuldige) voorbeeld waar ik dit stuk mee begon. We kleuren alles wat er gebeurt in met die allesoverheersende emotie. En hiermee bevestigen we ook die emotie. Terwijl een willekeurige gebeurtenis die ongekleurd is, niets hoeft te betekenen.

Emotionele kettingreactie

Even terug naar mijn voorbeeld:

Ik ben boos. Ik wil gaan koken, want dat moest verdorie ook nog ( 😉) en er mist een ingrediënt. Zie je wel, vloek, ik wist het wel! Altijd moet ik het 30 keer herhalen voordat iemand de juiste boodschappen meeneemt. Man komt thuis, na ook een dag werken en die krijgt meteen de volle laag. Resultaat: Ruzie, twee mensen die boos zijn, die allemaal vervelende gedachtes denken en een lekker sfeertje in huis.

Had ik in plaats van “Ik bén boos” tegen mezelf gezegd “Ik voel boosheid”, dan was dit heel anders gelopen. Dan had ik het langs kunnen laten komen. Ik had ongetwijfeld nog steeds mijn kind stevig gezegd dat het nu genoeg is geweest, maar het had niet een oerschreeuw uit mijn tenen geweest. En het was dan ook snel weggeëbd, wanneer de situatie voorbij was. En ik had zeker geen ruzie met m’n man gehad!

Emoties nemen je snel over, wanneer je ze de kans geeft. Door je er dus in je bewoordingen niet mee te identificeren, geef je ze al een stuk minder macht.

Wat zeg ik nu?

En ik hoor je nu gewoon denken: “Ja, allemaal leuk en aardig, maar zo zeg je dat gewoon. Ik ben boos, ik ben blij!” En daar heb je gelijk in. Omdat iedereen zo spreekt, voelt het super onnatuurlijk aan om te zeggen wat je voelt, in plaats van wat je bent. Maar alle begin in moeilijk.

Het scheelt al een berg, als je je realiseert dat je “ik ben + willekeurige emotie” zegt. Het moment dat je je dát bedenkt, vindt er al een verandering plaats. Door je te beseffen wat je zegt, weet je direct dat het niet klopt. En daarmee stop je al de kettingreactie.

Het is verbijsterend hoe we ons identificeren met onze emoties, en wat dat allemaal teweeg kan brengen. En hoe langer we een emotie vastzetten, hoe meer die ons leven beïnvloedt. Op alle vlakken.

Door de vastgezette emoties los te laten, door ze zien als wat ze in werkelijkheid zijn, komen we weer terug bij wie we eigenlijk zijn. Mensen die verschillende emoties ervaren.

Zo kunnen we er naar luisteren. Horen wat ze ons te zeggen hebben over wat uit balans is. Want daar zijn ze voor.

Ervaar maar eens wat het met je doet, wanneer je zegt “ik voel” in plaats van “ik ben”. Het ontspant je lichaam, je gedachten en laat je anders naar de emotie kijken.

Heb jij emoties vast gezet, maar krijg je ze niet los? Heb je het idee dat ze jouw gezondheid beïnvloeden ? Neem dan contact met me op, ik help je graag met het beter verstaan van je lichaam. Meld je HIER aan voor een gratis Skype Sessie en je ontvangt persoonlijke tips voor jouw situatie. Ieder mens is natuurlijk uniek.

HEB IK IETS BIJ JE LOS GEMAAKT?

Had je een “light bulb”-momentje?
Ben je geïnspireerd en wil je meer waardevolle tips die je écht verder helpen? Ontvang ze wekelijks in je mailbox!
Je ontvangt het e-book “Je Pijn de Baas” er als bonus bij.


dit veld niet invullen s.v.p.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.