Ik moet veranderen om te worden wie ik ben

Ik moet veranderen om te worden wie ik ben
31 mei 2018 Inge

Ja, lees de titel van dit stukje nog maar een paar keer. Heb ik ook gedaan, want iedere keer lees ik ‘m net iets anders. De nadruk op een ander woord en mijn gedachten schieten weer een andere kant op. En dat is precies waarom ik voor deze titel heb gekozen; Wáár leg je de nadruk op en wat gebeurt er vervolgens.

Toen ik de zin “Ik moet veranderen om te worden wie ik ben” voor de eerste keer las, moest ik hem direct nog drie keer lezen, om te snappen wat er stond. En vervolgens schoven mijn hakken lekker opstandig in het zand. “Ja dahag, ik hoef helemaal niet te veranderen! Ik ben prima zoals ik ben, met al mijn eigenaardigheden en mensen nemen me maar zoals ik ben en anders zoeken ze het maar uit. Hier heb ik geen zin in. Ga weg met je loze praatjes!”

Grote kans dat jij nu precies diezelfde reactie hebt 😊

Wie ben jij écht?

En toch, na nog een paar keer lezen en even over mijn dikke ego heenstappen, kon ik er wel waarheid in zien. Mij werd het toen uitgelegd met hoe een rups een vlinder wordt. Eerst door een transformatie om te worden wie hij in wezen is, of zou moeten zijn. Als een rups eeuwig een rups blijft, vervult hij niet waarvoor hij hier op aarde is, of wordt hooguit een lekkere snack voor een merel. Fijn voor de merel, niet echt voor de rups.

Ik vind de vergelijking zelf nogal cheezy. Ja ja, ik sla mijn vleugels uit en ga vliegen! Maar ik ben nog geen betere tegengekomen, dus schrijf ik hem voor jou ook weer op. (Als jij een minder jeukerige variant weet, let me know!)

Goed, klaar met de rups/vlinder en terug naar onszelf.

Verandering is een constante

Eigenlijk veranderen we de hele tijd door een heel klein beetje. We worden groter, ouder, we gaan naar school, leren nieuwe mensen kennen, we krijgen nieuwe inzichten… En soms gebeurt er in een keer iets heel groots, waardoor we het roer met een grote klap direct omgooien. Een levensveranderende gebeurtenis!

Ken jij hier ook voorbeelden van? Mensen die van de één op de andere dag hun leven volledig anders gingen doen? Vaak hebben we hier veel bewondering voor. Het valt ook lekker op, zo rigoureus een ander leven. En stiekem zouden we dat ook wel willen, in één klap iets totaal anders. Maar troost je, je hebt geen heftigheid nodig om toch te kunnen transformeren. Die suffe rups moet ook eerst een tijd in een cocon.

We hebben allemaal wel de wens om die betere, stoerdere, gezondere versie van onszelf te zijn, en daar kunnen we ook allemaal komen; door de verandering in te zetten.

Zoals ik hierboven al schreef, het hoeft niet van het ene op het andere moment, met een groots gebaar. Wat wel helpt is om het bewust te doen, zodat je richting je doel beweegt. Wil je wat assertiever zijn? Verander bewust die richting op. Wil je gezonder leven? Begin eens met niet iedere avond een zak chips naar binnen te werken. Op die manier is het niet direct een oerknal, maar kom je wel steeds dichter bij wie jij wilt zijn.

Ik zag het in eerste instantie dus helemaal niet zitten om te veranderen. Maar ik werd er door een dikke blessure toe gedwongen. Ik trainde vier keer per week en kon ineens niets meer. Nadat ik dus eerst een flinke tijd heb zitten mokken en iedereen de schuld gaf, besefte ik dat ik deze ineens verkregen berg aan tijd ook anders kon gebruiken. Ik kon weliswaar niet meer sporten, maar ik kon wel de andere dingen die ik leuk vond ontdekken en daarin groeien. En zo ben ik langzaam maar zeker veranderd in de persoon die ik ben. En daar ben ik heel blij mee!

Ben jij wie je bent? En welke veranderingen heb jij daarvoor doorgemaakt? Of sta jij nog met je kont tegen de krib, wat betreft veranderingen? Wat houdt je tegen?
Ik vind het leuk om van je te horen! En écht, ik heb een andere vergelijking nodig, dus als je me daarmee kunt helpen, hoor ik het ook graag 😉

HEB IK IETS BIJ JE LOS GEMAAKT?

Had je een “light bulb”-momentje?
Ben je geïnspireerd en wil je meer waardevolle tips die je écht verder helpen? Ontvang ze wekelijks in je mailbox!
Je ontvangt het e-book “Je Pijn de Baas” er als bonus bij.


dit veld niet invullen s.v.p.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.