Selfcare: geef jezelf eens een schop.

Selfcare: geef jezelf eens een schop.
18 augustus 2018 Inge

Wanneer je gepest wordt door pijn in je lichaam, word je gezegd dat je vooral goed voor jezelf moet zorgen. Je staat altijd klaar voor die ander en nu is het tijd om IK op de eerste plaats te zetten, want een ander doet het niet voor je.

Selfcare is verschrikkelijk belangrijk, ik ben het er helemaal mee eens. Maar ik realiseerde me dat goed voor jezelf zorgen méér is dan gezond eten en de tijd nemen voor een goed boek of een uurtje in bad liggen.

Quotes

Ik ben regelmatig online te vinden. Ik lees en leer over mijn vakgebied, heb contact met mijn internationale vriendengroep en doe er inspiratie op. En dat laatste kwam voor mij onverwacht. De laatste tijd ga ik er ook bewust naar op zoek en waar ik het meeste uit haal zijn quotes. Misschien herken je dat wel; je leest een quote die je raakt en het doet iets in je leven. Soms voor 10 minuten en soms blijft het lange tijd als motivator in je hoofd hangen.

Het valt me op dat binnen de verschillende online groepen voor mensen met pijn de meeste quotes gaan over het accepteren van de situatie en jezelf op de eerste plek zetten. Applaus voor de 2e categorie! Ik zeg het zo vaak tegen mensen; In een vliegtuig zet je ook eerst zelf het zuurstofmasker op en daarna pas die van een ander.

De quotes over het accepteren van de situatie geven me een beetje jeuk…

Hoe kan het iemand nu motiveren dat het goed is zoals het is, wanneer diegene geplaagd wordt door pijn in haar lichaam en hier geen verbetering voor ziet?

Ik zie natuurlijk ook wel waar dit soort quotes voor bedoelt is, namelijk dat je mag zijn wie je bent en dat vind ik ook. Alleen vind ik niet dat iemand zijn of haar pijn is.

Liefdevol voor jezelf zorgen

De laatste tijd lijkt het erop dat we onszelf steeds meer inpakken in zachte tissues. Niet gek in een wereld die steeds harder lijkt te worden. We hebben het idee dat we ons in een zacht coconnetje moeten beschermen, zeker degenen die het idee hebben niet op volle kracht mee te kunnen draaien. Maar ik geloof echt dat je jezelf daarmee een slechte dienst bewijst.

Ik bedoel hiermee niet dat je voorbij al je grenzen mee moet proberen te knallen op weg naar beter, sneller, verder. Stilstaan bij wat goed is voor jou en hierbij liefdevol naar jezelf te handelen lijkt me prio nummer 1. Maar wat is liefdevolle zelfzorg nu eigenlijk? Wanneer ben je liefdevol voor jezelf?

Voor veel mensen is liefdevolle zelfzorg, net als de voor mij wat jeukerige quotes, dat je jezelf en de situatie accepteert en dat dit volledig mag zijn wat het is. Het woord liefdevol wordt synoniem van alles wat zacht, beschermend en niet confronterend is. Volgens mij dekt dit onvoldoende de lading en mist er een belangrijk aspect, wat vaak genegeerd wordt.

Liefdevol voor jezelf zorgen op deze manier, zorgt ervoor dat je een slachtoffer wordt. En dat kan niet de bedoeling zijn.

Durf jezelf in de ogen te kijken

Wat ik iedere keer weer hoor van mijn cliënten is dat ze het pappen en nathouden zo zat zijn. Ze willen niet meer horen dat ze een manier moeten vinden om hun pijn te accepteren, ze willen er wat aan doen. En waar zij telkens een AHA-moment bij hebben, is dat liefdevol voor jezelf zorgen ook een element van confrontatie, van ongemakkelijkheid in zich heeft. Want om aan de andere kant van pijn te komen, moet je er doorheen. En dat gaat altijd gepaard met jezelf eens diep in de ogen te kijken.

Het is volgens mij net als je kind met liefde grootbrengen. Liefde is dan ook soms streng, confronterend en niet alles maar goed vinden. Waarom doen we dit dan niet ook als we lief voor onszelf willen zijn? We willen toch ook dat wijzelf verantwoordelijke grote mensen worden?

Het moment dat je je perceptie van het begrip liefdevol gaat verruimen met ook de minder prettige onderdelen ervan, zul je zien dat je voorbij de acceptatie kunt gaan. Dat je zichtveld openbreekt en dat je verder durft te kijken dan de situatie zoals die nu is. Het geeft je lucht en mogelijkheden. En dat is toch veel betere selfcare dan in je cirkel vast blijven zitten?

Wil jij uit die cirkel van acceptatie stappen en 100% liefdevol voor jezelf zorgen? Doe dan mee met de GRATIS online workhop “Grip op je Pijn in 5 Stappen”. Hierin leer ik je hoe jij ook aan de andere kant van je pijn uit kunt komen. Lees er HIER meer over en meld je direct aan. Yes, you can too!

HEB IK IETS BIJ JE LOS GEMAAKT?

Had je een “light bulb”-momentje?
Ben je geïnspireerd en wil je meer waardevolle tips die je écht verder helpen? Ontvang ze wekelijks in je mailbox!
Je ontvangt het e-book “Je Pijn de Baas” er als bonus bij.


dit veld niet invullen s.v.p.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.