Stemmetjes in je hoofd

Stemmetjes in je hoofd
21 oktober 2019 Inge

“Dat mag niet van mijn moeder!”

Ik hoorde het mijn zoontje zeggen tegen een vriendje. En hij had helemaal gelijk. Hij mag van mij niet met zijn speelgoed expres tegen de nieuwe muren smijten. Lijkt me logisch. En ieder kind heeft dingen die niet van zijn moeder of vader mogen. Er zijn nu eenmaal regels in huis.

Maar het kan ook doorslaan.

En dat is, wat ik vaak hoor in mijn praktijk. Vrouwen tussen de 40 en 65 jaar oud die nog steeds proberen te leven volgens regels van hun ouders. Regels die tig jaar geleden opgelegd zijn. Regels waar ze het stiekem helemaal niet mee eens zijn. En overtuigingen van ‘hoe het eigenlijk hoort’ en de ‘zo zitten de mensen van deze familie nu eenmaal in elkaar’.

Ik kreeg toen ik twintig was een heel heldere boodschap van mijn huisarts. Ik kampte met wat menstruatieproblemen en omdat er in mijn familie vrouwen zijn die stevige problemen met hun baarmoeder hadden, was ik angstig dat dat ook voor mij zou gelden. Maar mijn huisarts vertelde me heel duidelijk: “Jij bent niet je moeder, je bent niet je tante. Jij bent jij.

Stemmen van vroeger

En zo is het eigenlijk ook met regeltjes en overtuigingen die je nu meedraagt die je uit je opvoeding hebt meegenomen. Het is heel waardevol om eens te onderzoeken of die ook wel van jou zijn. En niet het stemmetje van je moeder of je vader.

De afgelopen weken was dit in mijn praktijk ook wel een thema. Vrouwen die hun pijnklachten inmiddels goed onder controle hebben en die nu een laagje dieper tegen de stemmetjes van moeder aanbotsen.

“Mijn moeder had stevige depressies en was geen leuk mens. Ik ben bang dat ik word zoals zij was, omdat ik ook wel eens down ben.”

“Als ik nee wil zeggen, hoor ik mijn moeder zeggen dat je altijd klaar moet staan voor iemand die je nodig heeft”

“Elke keer dat ik iets leuks wil ondernemen, dat ik ook wel spannend vind, hoor ik het stemmetje dat ik het beter niet kan doen, omdat dat niets voor mij is. Net als mijn moeder vroeger altijd zei.”

En zo laten ze zich nog steeds remmen door de regels en overtuigingen van mensen die, in de meeste gevallen, niet eens meer leven!

Stemmen van nu

Het kan ook zijn dat de regeltjes en overtuigingen van mensen die je nú in je omgeving hebt jou in de weg zitten. Die jou belemmeren om verder dan je klachten te durven kijken, die jou eigenlijk klein houden.

Deze stemmetjes zijn vaak nog lastiger te negeren, omdat ze vaak die van je partner, broers of zussen, of vrienden zijn. Mensen die je dagelijks ziet. En, in het geval van een partner, ook nog in hetzelfde huis wonen. Die stemmetjes lap je zeker niet zomaar aan je laars. Toch?

Wat is van jou en wat is van een ander

Ik echo vaak de uitspraak van mijn huisarts tegen de vrouwen die zich geremd en beperkt voelen door de stemmen van anderen in hun hoofd: Jij bent jij. Je hebt een bepaalde opvoeding gehad, je hebt daar bepaalde zinnetjes steeds gehoord, maar nu ben je volwassen. Je kan en mag nu zelf de keuze maken of je die oude regeltjes en overtuigingen waardevol vindt en meeneemt. Of, als dat niet het geval is, dat je ze nu achter je laat.

En hetzelfde geld voor de stemmen van nu. Wat zijn de overtuigingen van een ander en wat verkies je zelf te denken. De meningen, de overtuigingen van anderen zijn per slot van rekening niet méér waar dan die van jou.

Ik herhaal:

De meningen en overtuigingen van een ander zijn niet méér waar dan die van jou.

Je hebt een keuze

En je hebt dus een keuze om naar die van een ander te leven, of die van jou.

Wanneer je de stemmetjes in je hoofd hoort, hoef je ze niet weg te drukken of te negeren. Vaak is dat nou juist waar je de spanning van krijgt. Wat je kan doen is tegen ze zeggen dat je ze hebt gehoord, maar dat het niet voor jou werkt. Dat jij het op je eigen manier doet. Dat jij, jij bent.

En als je heel stoer bent, zeg je het ook tegen de mensen in je omgeving, die je hun overtuigingen op proberen te dringen.

Oefening baart kunst.

En dat is geen ruzie maken, maar juist erg respectvol. Je erkent de andere mening, je kiest er alleen voor om het op je eigen manier te doen.

Zo heb je ook respect voor jezelf.

Zodra je iets anders wil gaan doen dan wat je altijd al deed, kunnen de stemmetjes opduiken. Laat je er niet door remmen en klein houden. Check of het jouw eigen stem is of die van een ander en kies wat je ermee wilt doen.

Herken je die stemmetjes in je hoofd? Van wie zijn ze? En ben je het met ze eens, of denk jij er eigenlijk anders over? Als je het met me wilt delen kan dat hieronder.

Heb jij last van een overvol hoofd?
Ben je warrig en is je geheugen aan een reboot toe?

Doe dan mee met de online workshop “Heb Je Hoofd Helder”.

Klik hieronder voor meer informatie of om je direct aan te melden:

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.