Waarom doe je dat eigenlijk?

Waarom doe je dat eigenlijk?
18 november 2019 Inge

Ik heb in mijn werkende leven, nu inmiddels zo’n 16 jaar heel divers werk gedaan. Begonnen in het theater, daarna in de logistiek, door naar Health & Safety en nu al weer een tijdje als coachend acupuncturist.

En het gekke is, ik heb nog nooit zo vaak de vraag gekregen “Waarom doe je dat eigenlijk?” als het laatste jaar.

Terwijl dit is waar ik het meeste voeldoening uit haal en dit het allerbeste bij mij past.

En ik weet wel waardoor het komt.

Het is omdat ik heel specifiek ben geworden in wie ik bijsta als coachend acupuncturist. Ik heb namelijk sinds vorig jaar steeds meer de nadruk gelegd op vrouwen met fibromyalgie.

Heb je zelf ook fibromyalgie gehad?

Dat is dan gelijk de volgende vraag die mensen hebben.

En dat vind ik dan weer een beetje een gekke vraag.

Waarom doet dat er toe?

Moet een longarts longembolie gehad hebben om jou goed te kunnen helpen? Kan alleen iemand die zelf een zooitje heeft gemaakt van haar eetpatroon, diëtist worden.

Natuurlijk niet!

De reden dat ik me focus op fibro, komt omdat het mijn interesse heeft en niet omdat ik het zelf heb gehad.

Wat ik vaak voel als die vraag gesteld wordt door iemand die zelf fibromyalgie heeft, is een beetje ongeloof dat iemand die het niet zelf ervaren heeft, zich hiertoe voelt aangetrokken.

Zo vaak krijgen mensen met fibro de boodschap dat ze er maar mee moeten leren leven, dat er niets aan te doen is, dat het tussen de oren zit, dat ze zich simpelweg niet kunnen voorstellen dat iemand die er niet persoonlijk ervaring mee heeft, hier anders over denkt.

Maar waarom dan fibromyalgie?

De reden waarom ik mij richt op fibromyalgie, is eigenlijk dat het me vreselijk irriteert. En niet de mensen die de diagnose hebben gekregen, maar wel wát de diagnose doet met ze en hoe de reguliere zorg ermee omgaat. Ik kan namelijk niet tegen onrecht en mensen klein houden.

Laat me het uitleggen wat ik bedoel.

De diagnose fibromyalgie wordt meestal pas gesteld na een héél erg lange zoektocht. Er zijn veel verschillende klachten, die niet direct aan elkaar gekoppeld worden en vervolgens, als iemand op het pad is gezet van de reumatoloog/neuroloog wordt door uitsluiting (!!!) bepaald dat het waarschijnlijk, gezien het cluster symptomen fibromyalgie is.

Wat dan weer niet een aandoening is waar een pil voor klaar ligt, maar wat een syndroom is, waarbij artsen niet precies weten wat ze er mee aan moeten.

Gadverdamme! Daar kan ik dus niet tegen.

Want als ze in de reguliere gezondheidszorg een mens als heel mens zouden zien en niet als een klutje organen, botjes en spieren waar wat mis mee kan gaan, zouden ze er wél wat mee kunnen. ( Even voor de duidelijkheid, ik chargeer hier een beetje)

Ik vind dat mensen met fibromyalgie te vaak met een kluitje in het riet worden gestuurd en van het kastje naar de muur, omdat er binnen de “gewone” gezondheidszorg de mens achter de klachten onvoldoende gezien wordt.

En omdat het binnen de Chinese Geneeswijzen het juist wel om de holistische kijk op klachten gaat, en ik dus met mijn achtergrond wéét dat er een weg uit de fibro-klachten is, kan ik niet vanaf de zijlijn toekijken.

Ik moet hier wat mee, dat is mijn karakter.

En dat doe ik dus ook.

Ik ben coachend acupuncturist voor vrouwen met fibromyalgie, omdat mensen moeten weten dat er een weg uit de klachten is. Dat je gezien wordt en dat er aandacht voor is.

Resultaat

Hoe meer ik me uitspreek over waarom ik doe, wat ik doe, hoe meer mensen er ook op reageren. Sommigen boos, omdat ze denken dat ik het etiket, waar zij nu juist zoveel houvast aan hebben, niet serieus genoeg neem, maar de meesten met veel herkenning en positief.

Omdat zij voelen dat ze méér zijn dan hun klachten en dat het goed is om naar dat hele mens te kijken.

En wat ik heel tof vind, is dat er steeds meer vrouwen met fibromyalgie durven om ook zelf voorbij hun klachten te kijken en te zien dat er een leven mogelijk is zonder klachten.

De vrouwen die met mij aan het werk gaan, betreden vaak een onbekende wereld. Omdat ze zo vaak te horen hebben gekregen dat ze het altijd zullen hebben, moet er soms écht een knop om, om in een ander verhaal te kunnen geloven. Maar als dat gebeurt, met kleine stapjes steeds verder, dan zien we resultaten die ze nooit voor mogelijk hadden gehouden.

Geen fibro, wel deskundig

Hoewel ik dus géén fibromyalgie heb gehad, ben ik wel deskundig. Ik leer niet alleen in bijscholingen meer, maar ook door jou en jouw verhalen en ervaringen en jouw stappen. En dat neem ik weer mee in mijn werk met anderen.

Goed voorbeeld, doet tenslotte volgen.

Heb jij fibromyalgie en zie jij jezelf óók als meer dan dat etiket?

Wil jij voorbij je klachten komen en ben je opzoek naar een manier om die klachten aan te pakken, waarbij jij als mens gezien wordt?

Ik help je graag verder.

Wanneer je behoefte hebt aan een gratis consult, om samen te kijken wat voor jou een weg uit de fibromyalgie kan zijn en persoonlijke tips waarmee je direct zelf al je klachten kunt verminderen, meld je dan HIER aan.

Je kunt gelijk een afspraak in mijn agenda inplannen op een voor jou prettige tijd.

Ik kijk er naar uit om je te spreken!

Heb jij last van een overvol hoofd?
Ben je warrig en is je geheugen aan een reboot toe?

Doe dan mee met de online workshop “Heb Je Hoofd Helder”.

Klik hieronder voor meer informatie of om je direct aan te melden:

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.