Wat tolereer jij van jezelf?

Wat tolereer jij van jezelf?
11 mei 2018 Inge

Eergisteren ben ik eens eventjes goed met mijn neus op de feiten gedrukt. Ik had een sessie met mijn eigen coach en in plaats van rustig te starten met het gebruikelijke “hoe gaat het ermee?” Kreeg ik het volgende voor mijn kiezen: “Wat tolereer je van jezelf Inge?”

Gloep! Die kwam onverwacht hard binnen.

Terwijl ik vriendelijk bleef glimlachen, schoot er van alles door mijn hoofd. Met één beschamende, alles overstijgende gedachte: Ik ben een Zelf-Saboteur.

In de spiegel kijken doet pijn…

Vervolgens kreeg ik een kwartier de tijd om alles op te schrijven wat ik van mezelf tolereer. Dit werd een bedroevend lange lijst. Ik ben duidelijk nogal makkelijk voor mezelf en ben een kei in het bedenken van uitvluchten en excuses. Oeps! En ik dacht nog wel dat ik mezelf zo goed motiveerde en een gezonde dosis zelfdiscipline had.

Bij het maken van de lijst lag de nadruk op mijn praktijk (het was bij mijn business coach), maar ik realiseerde me dat je jezelf op eigenlijk alle vlakken van je leven kan saboteren. En zodra je even stopt en jezelf vraagt: “Wat tolereer ik van mezelf?”, zul je zien hoe jezelf de wind uit de zeilen neemt in je eigen vooruitgang.

Wat tolereer jij van jezelf?

Als je kijkt naar je chronische pijn, en dit vervolgens heel breed trekt, wat tolereer jij dan van jezelf? Wat accepteer je in je eigen doen en laten, in je eigen gedachten en overtuigingen, in wat je zegt en je reacties? Welke dingen doe je, of doe je juist niet, die ervoor zorgen dat jij niet in controle bent over jouw pijnklachten?

Negeer je de adviezen van je therapeut? Kies je ervoor om een slachtoffer van de situatie te zijn? Luister je alleen naar de mensen die je naar de mond praten?

Wat het ook voor jou is, ik denk dat jij (net als ik) binnen een kwartier een flinke lijst op papier krijgt. Zonder er erg hard over na te moeten denken, want stiekem ken je jezelf best goed. 😉

Gelukkig liet mijn coach me niet hangen in het gevoel een slap vodje te zijn. Om het naar het positieve te keren, kun je de lijst gebruiken als een actie lijst. Je hebt namelijk allemaal zaken opgeschreven, waar jezelf iets aan kan veranderen door het niet meer, of juist wél te gaan doen.

Ik geef je een uitdaging:

Zet een timer en schrijf binnen 15 minuten zoveel mogelijk dingen op die je van jezelf tolereert, die je omgaan met je pijn saboteren.

Is het alarm afgegaan?

Kies dan drie punten waar je de komende 24 uur actie op gaat ondernemen, zodat je die alvast van de lijst kunt schrappen.

Ik heb mijn drie punten direct aangepakt. En het was echt een minimale inspanning voor maximaal resultaat. Niet alleen zijn die drie blokkades uit de weg geruimd, maar ik ben meteen met andere punten ook aan de slag gegaan.

Wanneer je je realiseert dat je zelf je voet op de rem houdt, kun je hem er zelf vanaf halen. En dan schiet je vooruit!

Welke drie punten pak jij de komende 24 uur op? Deel het hieronder, om jezelf extra te motiveren om het ook echt te doen! Als je het voor elkaar krijgt, deel dan ook vooral je successen en wees een inspiratie voor anderen. Ik kan niet wachten om te zien hoe jij vooruit gaat!

HEB IK IETS BIJ JE LOS GEMAAKT?

Had je een “light bulb”-momentje?
Ben je geïnspireerd en wil je meer waardevolle tips die je écht verder helpen? Ontvang ze wekelijks in je mailbox!
Je ontvangt het e-book “Je Pijn de Baas” er als bonus bij.


dit veld niet invullen s.v.p.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.