Zie jij een patroon?

Zie jij een patroon?
11 mei 2018 Inge

Heb jij dat wel eens? Je hebt pittige dag op je werk gehad. Het liefst had je je baas eens goed de waarheid gezegd, maar dat heb je als normaal beschaafd mens natuurlijk niet gedaan.

De stoom kwam uit je oren, maar je hebt die boosheid onderdrukt. ’s Avonds, als je thuis je schoenen hebt uitgeschopt en staat te koken, voel je de pijn langzaam langs de zijkant van je hoofd opkomen. En je weet dat het weer zover is.

Herken jij patronen in je pijn?

Krijg je bijvoorbeeld altijd heftige migraine aanvallen ’s avonds, of heb je als je vakantie hebt extra last van die vastzittende schouder? Als je er goed over nadenkt, kun je meestal wel patronen in je pijn herkennen. En dit kan een grote hulp zijn in hoe je je pijnklachten aan zou kunnen pakken.

(Mocht je inspiratie nodig hebben om de patronen in jouw pijn te gaan ontdekken, lees dan vooral mijn eerdere post Oorlog en Liefde: Hoe leer je je pijn kennen.)

Wat vertelt je pijn?

De patronen in je pijn kunnen je een heleboel vertellen over waarom je überhaupt pijn hebt. De makkelijkste verklaring is dat je over een fysieke grens bent gegaan. Je hebt te veel getild, te ver gelopen, bent te laat naar bed gegaan. Maar vaak is dit wat er aan de oppervlakte speelt. Je hebt misschien inderdaad meer getild dan gisteren, maar zolang je niet ineens aan het gewichtheffen bent geweest met 100 kilo, zou je niet moeten opstaan met een vastzittende onderrug.

Durf te kijken

Patronen nodigen je uit om verder te kijken, om te onderzoeken wat er achter zit. Wanneer je de patronen in je pijn herkent, kun je achterhalen wat de pijn triggert. En verrassing! Dat is in 99% van de gevallen niet iets fysieks. Maar daar kom je pas achter als je dieper durft te kijken. Dat kan heel confronterend zijn, want het zijn vaak gevoelens of gebeurtenissen die niet bepaald je leukste herinneringen zijn.

En dat maakt het zo lastig om deze stap te gaan zetten. Helaas kan je een probleem pas aanpakken, wanneer je ook de oorzaken aandacht geeft.

Patronen zijn mijn obsessie

Binnen de Chinese Geneeswijzen draait alles om patronen. Het is dan ook het eerste wat in de behandeling ter sprake komt.

De acupuncturist in mij, is dan ook geobsedeerd door de patronen in de pijn van mijn cliënten. (Op een niet-freaky manier, beloofd!)

Ik krijg er stiekem een kick van als we weer een patroon ontdekken. Wat dat verteld mij op welke meridiaan ik kan gaan werken, om de persoon die op de behandeltafel ligt weer een stap verder te helpen. Door de patronen te herkennen en te doorbreken, pellen we de lagen van de ui steeds verder af, tot we bij de kern komen. En van daaruit kunnen we weer gaan opbouwen. Heel erg tof!

HEB IK IETS BIJ JE LOS GEMAAKT?

Had je een “light bulb”-momentje?
Ben je geïnspireerd en wil je meer waardevolle tips die je écht verder helpen? Ontvang ze wekelijks in je mailbox!
Je ontvangt het e-book “Je Pijn de Baas” er als bonus bij.


dit veld niet invullen s.v.p.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.